Jongerentherapeute Charlotte - Antwerpen - Multidisciplinaire praktijk Anker
16591
page-template-default,page,page-id-16591,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive
 

Jongerentherapeute Charlotte – Antwerpen

Kinderpsycholoog Charlotte Verhesen

Ik ben afgestudeerd in februari 2016 als kinderpsycholoog aan de KU Leuven. Daarnaast ben Ik een ACT-therapeut. Dit staat voor Acceptance and Commitment Therapy (voor kinderen en jongeren).

 

Iedereen heeft in zijn of haar leven moeilijke momenten, lijden en zorgen. Vaak laten we ons erdoor overmeesteren en blijven we hierdoor stilstaan in ons leven. We proberen oplossingen te zoeken en vechten met onze boze, trieste of angstige gevoelens en gedachten. In ACT-therapie proberen we de strijd met deze gevoelens en gedachten te stoppen. We leren tijdens de begeleiding samen deze gevoelens en gedachten een plaats te geven en er afstand van te nemen (acceptance of acceptatie).

 

Daarnaast staat ACT ook voor commitment of toewijding/engagement. Als we ons  door de moeilijke gedachten en gevoelens niet meer laten overmeesteren,  gaan we ons richten op een leven volgens jouw waarden. We gaan samen uitzoeken wat voor jou belangrijk is en hoe jij in het leven wil staan. Samen zoeken we de weg naar een waardevol leven.

Contactgegevens

+32 (0)471 29 51 12

charlotte@praktijk-anker.be

Kindertherapeute Charlotte

Problematiek
Kinderen en jongeren van 0 tot en met 18 jaar met ontwikkelings-, gedrags- of emotionele problemen kunnen samen met of zonder hun ouders bij mij terecht.

Is uw kind onzeker of voelt hij/zij zich slecht in haar vel?

Heeft uw kind een laag zelfbeeld?

Is uw kind angstig in bepaalde situaties?

Heeft uw kind concentratieproblemen of is het snel afgeleid?

Ervaart uw kind moeilijkheden op school of thuis?

Heeft uw kind faalangst?

Heeft uw kind moeite om afspraken/ regels na te leven?

Wordt uw kind snel boos of agressief?

Heeft uw kind last van lichamelijke klachten zonder enige fysieke oorzaak?

Voor deze maar ook andere hulpvragen kan u bij mij terecht. Aarzel niet om met mij contact op te nemen. Ik sta graag klaar om uw hulpvraag te beluisteren en om samen een oplossing te zoeken.

Begeleiding

Alvorens er gestart wordt met de begeleiding, vindt er een intakegesprek plaats. In dit eerste gesprek maken we kennis met elkaar. Daarnaast brengen we de zorgen/moeilijkheden, de hulpvraag en verwachtingen in kaart, en worden er enkele praktische afspraken gemaakt. Samen beslissen we dan hoe het verder loopt.

 

Het is niet altijd eenvoudig om te vertellen wat er moeilijk loopt, dat is geen probleem. We nemen de tijd die nodig is. We volgen het tempo van de jongere. In de begeleiding is er ruimte voor gesprekken, maar evenzeer kan de jongeren op een creatieve manier geholpen worden. Zo kan men via spel, tekenen, knutselen of schrijven soms gemakkelijker communiceren met een jongere. Ik gebruik de methode die het beste aansluit bij jouw zoon of dochter. Verder maak in de therapie veel gebruik van metaforen, beeldtaal en ervaringsoefeningen. Zo zijn jongeren actief bezig in de begeleiding. Niet alleen spreken, maar ook doen en ervaren.

 

Verder bestaat de mogelijkheid om een  intelligentie- en/of neuropsychologisch onderzoek laten uitvoeren. In dit soort onderzoeken worden het intelligentieniveau, de aandacht en concentratie, het geheugen, de planvaardigheden en het ruimtelijk inzicht nagegaan. Er kan ook nog een persoonlijkheidsonderzoek uitgevoerd worden. In zulk onderzoek leer ik jongeren op een korte tijd erg goed kennen. Waar houden ze van? Wat vinden ze minder leuk? Wat vinden ze moeilijk? Waar zijn ze bang voor? Hoe gaan ze om met leeftijdsgenoten? Hoe voelen ze zich in hun vel? Hoe kijken ze naar zichzelf? Hoe voelen ze zich op school? Hoe voelen ze zich in hun gezin? Dit soort onderzoek helpt om de jongeren beter te begrijpen en om na te gaan of er eventuele diagnoses als autisme, depressie of fobieën aanwezig zijn.

 

Ik vind het steeds belangrijk om me bij te scholen. Ik doe dan ook elk jaar opleidingen bij. Zo heb ik ook een certificaat binnen het model ‘signs of safety’. Oplossingsgericht denken staat hier centraal. Daarnaast volg ik sinds kort de opleiding sportpsychologie. Recreatieve, competitieve of topsporters kunnen bij mij terecht met vragen omtrent faalangst, stress, concentratiemoeilijkheden,… Samen gaan we op zoek hoe, naast de fysieke en tactische vaardigheden, de mentale vaardigheden kunnen worden versterkt. Zowel sporters alsook trainers/coaches zijn welkom met hun vraag.

Tarieven
  • Voor begeleidingen geldt er een tarief van 50 euro per gesprek (50 minuten).

 

    • Voor psychodiagnostisch onderzoek wordt de prijs vooraf besproken, deze is afhankelijk van het soort onderzoek dat men wil laten uitvoeren. De bespreking van de  resultaten en het verslag zijn inbegrepen in de afgesproken prijs.

 

  • Ik ben lid van de beroepsvereniging VVKP (Vlaamse Vereniging Kinderpsychologen). Mijn erkenningsnummer als psycholoog: 922116079.